Vetoomus linjan 731N päiväliikenteen puolesta


[Uudistuksessa poistuvat linjojen 731 ja 742 pysäkit]
Vuoden 2015 linjastouudistuksessa Itä-Vantaalta on katoamassa noin 50 pysäkkiparin verran säännöllistä bussiliikennettä. Seutulinja 742 lopetetaan kokonaan ja linja 731N kulkisi vain yöaikaan.

Uusi linja 731N vastaa nykyistä linjaa 731. Uusi 731 siirtyy kulkemaan moottoritietä jättäen 13 pysäkkiparia väliin, jolloin pisin pysäkinväli on yli 15 km. Muutos lyhentää reittiä noin 3 km.

Linjan 731 oikaisu saattaa olla järkevää ruuhka-aikaan, mutta se heikentää merkittävästi Itä-Vantaan joukkoliikenneyhteyksiä, kuten oheisesta kartasta ilmenee. Toivomme, että linja 731N kulkisi arkipäivisin vähintään kerran tunnissa ja viikonloppuisin koko päivän.

Lisäksi toivomme, että uusien Vantaan sisäisten linjojen 735, 736 ja 737 aikataulut sovitetaan Korson asemalla yhteen niin, että Jokivarresta ja Nikinmäestä on sujuva yhteys Peijas-Rekolan sairaalaan ja takaisin. Poistuva linja 73 tarjosi vaihdottoman yhteyden Jokivarresta ja Nikinmäestä Peijas-Rekolan sairaalaan.

Kyseenalainen säästö: 6 minuuttia ja 3 km

Uudet reitit 731 ja 731N poikkeavat toisistaan siten, että 731 kääntyy Kulomäentieltä suoraan Lahdenväylälle, kun taas 731N jatkaa Vanhalle Lahdentielle ja kääntyy vasta Hakunilassa Lahdenväylälle. Reitit kohtaavat Kehä III:n liittymässä.

Moottoritiellä HSL:n käyttämää bussikalustoa koskee nopeusrajoitus 80 km/h. Lahdentien-reitillä (731N) on koko matkalla nopeusrajoitus 60 km/h ja vain neljä mainitsemisen arvoista hidastetta: liikennevalot Jokivarressa, ramppi Lahdenväylän molemmissa päissä sekä kiertoliittymä Koivukylänväylän risteyksessä. Jos reitin varrella olevat 13 pysäkkiparia ovat melko vähällä käytöllä, 731N suoriutuu 11,0 km reittiosuudestaan 12 minuutissa. Moottoritietä ajettaessa (731) matka on 8,2 km ja aika reilut 6 minuuttia.

Jos kokonaismatka-aika lyhenee 55 minuutista 49 minuuttiin, ainoa suora rahallinen säästö vaikuttaa olevan reitin lyheneminen 3 km. Koska aikataulut tehdään helposti muistettaviksi (lähdöt esimerkiksi 20 tai 30 minuutin välein), linja-auto todennäköisesti vain seisoisi 6 minuuttia pidempään päätepysäkillä. Vain, jos aika lyhenisi alle 45 tai 40 minuutin, kalustotarve voisi vähetä.

Jos 3 km:n lisämatka maksaa vaikkapa 6 € lisääntyneinä polttoaine- ja huoltokustannuksina, se tulee kuitatuksi, jos pidemmän reitin varrella olevia pysäkkejä käyttää keskimäärin muutama seutulipun ostaja. Lisää laskennallista säästöä saadaan, kun nämä matkustajat eivät kuormita tieverkkoa ja esimerkiksi liityntäliikenteen pysäköintipaikkoja henkilöautoillaan.

731N: Kuusijärven matkailulinja, yhteys kahdelta asemalta

Linja 731N tarjoaa hyvin laajalta alueelta nopean yhteyden Kuusijärvelle, josta Vantaan kaupunki on kehittämässä merkittävän luontomatkailukohteen ja portin Sipoonkorven kansallispuistoon. Nuuksion kansallispuistoon ajaa Espoon linja 85. Miten Kuusijärvelle pääsee joukkoliikenteellä, jos 731N ajaa vain öisin?

Linja 731N voisi toimia merkittävänä raideyhteyksien syöttölinjana Itä-Vantaalta. Sitä vastaava nykyinen 731 on Reittioppaan mukaan toimivimpia yhteyksiä Keravalle matkustettaessa lähes Hakunilasta saakka. Keravalta matka voisi jatkua lähijunalla Riihimäen tai Lahden suuntaan. Reitin varrella on merkittävä työpaikkakeskittymä Itä-Hakkilassa sekä useita asuinalueita kävelymatkan päässä pysäkiltä.

Linjan 731N kaksi pysäkkiä on kävelymatkan päässä Jokivarren koulun kahdesta opetuspisteestä. Jos linja 731N liikennöi sopiviin aikoihin, se voisi palvella myös koulun liikennettä.

731N: Lakkautettavan linjan 742 korvaaja

Jos sallitaan kävelymatkan piteneminen reiluun kilometriin, linja 731N korvaa lakkautettavan linjan 742 pysäkeistä suuren osan:

Sorvatie (Jokivarsi):
Sorvatie, Nahkiaisentie, Nieriäisentie, Jokivarren koulu
Sipoontie (Nikinmäki):
sama pysäkki; Nikinmäen opetuspisteen lähellä
Ravuntie
sama pysäkki
Peltotie (Nikinmäki):
Vuokkotie, Pistiäisentie, Siirakuja
Päiväkumpu:
Mesitie
Kuusijärvi:
Lähdemäentie (jos oikaisee metsäpolkua pitkin)
Kuninkaanmäentie:
Katajamäentie, Kuusimäentie, Haapamäentie
Mittalinja:
Honkamäentie
Mittapuisto:
Paalumäki, Pohjankuja, Kontiomäentie
Kaskelanrinne:
Hakunilan uimahalli, Hevoshaan koulu, Ravurinpolku
Hiirakkorinne:
Hevoshaantie, Vuorilehdonkuja, Hakunilantie

Ainoastaan Sipoossa (Viirilä, Myyras) sekä Sotungissa noin 10 pysäkkiparia on liian kaukana 731N:n reitiltä.

Jokivarren omakotiyhdistys
 • Jarkko Koski sanoo:

  HSL on vastaanottanut vetoomuksen ja tutkivat asian.

 • Olavi Lehtinen sanoo:

  Ehdottomasti Vanhan lahdentien kautta
  muuten nikinmäki ulkona.
  ensin bussilla Korsoon sitten bussilla Hesaan
  ÄLYTÖNTÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Oletko ihminen? Klikkaa Ananas...